Nagrade za talentovane srednjoškolce i najbolje aplikacije

Izabrani pobednici 13. mts app konkursa

1130x635_1.jpg

Na prezentaciji mobilnih aplikacija povodom 13. mts app konkursa, u organizaciji Telekoma Srbija , među kreativnim rešenjima izabrana su najbolja i nagrađeni timovi učenika koji su ih izradili. Srednjoškolci iz gimnazija koje rade prema programu za talente na polju matematike, informatike i računarstva, u prethodnih nekoliko meseci radili su na programiranju aplikacija za mobilne uređaje, a kao najbolje stručni žiri je izabrao „Healthy City“, tima Health Carers koji čine predstavnici gimnazije „Boljai“ iz Sente, „No.1 Ecologyst “ tima New Horizon Palanačke gimnazije iz Smederevske Palanke, „Bquiet“ aplikaciju tima Sylent iz gimnazije u Sremskoj Mitrovici, „Aj na kafu“, tima MinDevelopment, gimnazije Bora Stanković iz Niša, kao i „Party Up“ tima Tickle Pickle, takođe iz ove niške gimnazije.

Učenici, kao i njihovi mentori, nagrađeni su vrednim mobilnim telefonima i imaće priliku da početkom marta učestvuju u Regionalnom app izazovu, kao narednom nivou takmičenja, gde će se sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore nadmetati za glavnu nagradu i specijalnu nagradu za inovativnost.

„Kompanija Telekom Srbija ostvaruje velike uspehe već godinama pomerajući granice na polju digitalnih tehnologija i veoma smo ponosni što vidimo toliko mladih talenata koje ova oblast zanima. Stručni žiri je imao priliku da pogleda prezentacije veoma zanimljivih aplikacija koje su rezultat truda i timskog rada talentovanih učenika. I ovoga puta pokazalo se da imamo generaciju spremnu da ozbiljno odgovori na zahteve konkursa, ulažući znanje, inovativnost i maštovitost u aplikacije koje imaju praktičnu primenu i predstavljaju gotov proizvod. Verujem da će učešće na ovom konkursu za njih biti vredno iskustvo koje će im biti pokretač za neke nove poduhvate“, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija.

Žiri je odluku doneo na osnovu kriterijuma koji se odnose na funkcionalnost aplikacije, kompleksnost rešenja, dizajn, a posebno imajući u vidu njen doprinos unapređenju upotrebe mobilnih uređaja, kao i društveno odgovornu namenu aplikacije.

„Veliki smo trud uložili, radili smo u programu koji smo sami učili, praktično od nule. Sada kada vidim da se taj trud isplatio, imam osećaj da je vredelo boriti se i raditi jer se tako postižu dobri rezultati. Ovo nam je prva zajednička aplikacija, a nas trojica smo napravili pravi tim, iako se nismo poznavali pre ovoga – projekat nas je zbližio, jer smo se s njim i mi razvijali“, izjavio je Andrej Filko, jedan od članova pobedničke ekipe Sylent iz Sremske Mitrovice.

Konkurs prema istim pravilima organizuju i članice Telekom Srbija grupe, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, a u regionalnom finalu koje sledi, dobitnike glavne nagrade očekuje poseta konferenciji u Barseloni koja donosi novine na polju kreativnosti, vizuelnih i digitalnih umetnosti.

Projekat mts app konkurs deo je krovnog programa „Pokrećemo pokretače“ koji je Telekom Srbija osmislio u cilju podsticaja mladima da svojim znanjem donose pozitivne promene u svoje okruženje i motivišu druge na dobra dela.

Telekom Srbija s ponosom ističe projekat mts app konkursa, u okviru kog je do sada 213 timova predstavilo 220 aplikacija. Projekat se ostvaruje uz podršku Ministarstva prosvete, a konkurs je uvršten u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe.

Opisi najboljih aplikacija na 13. mts app konkursu:

HealthyCity – tim Health Carers, Gimnazija sa domom učenika za talentovane učenike ,,Boljai“, Senta

„HealtyCity" je inovativna aplikacija koja koristi GPS tehnologiju kako bi omogućila brzo slanje hitnog poziva za medicinsku pomoć u opsegu od 5km. Kroz obučavanje građana i angažovanje dobrovoljnih lekara, aplikacija omogućava brzu reakciju i grupno pružanje pomoći, što smanjuje vreme od nastanka vanredne situacije do pružanja stručne medicinske pomoći. Platforma omogućava rasterećenje ograničenih resursa hitne pomoći, što dovodi do efikasnijeg reagovanja zdravstvenog sistema u kritičnim situacijama.

No. 1 Ecologyst– tim New Horizon, Palanačka gimnazija, Smederevska Palanka

Aplikacija „No. 1 Ecologyst“ je zanimljiva igrica koja podstiče svest o zaštiti životne sredine. Glavni junak se bori protiv zagađenja i tzv. neprijatelja prirode, sakupljajući smeće i čisteći okolinu. U dva dela igrice, kroz igru i kvizove iz ekologije, korisnici mogu naučiti više o očuvanju prirode. Ova aplikacija kombinuje zabavu i obrazovanje kako bi promovisala važnost ekološke svesti.

Bquiet – tim Sylent, Mitrovačka gimnazija, Sremska Mitrovica

„Bquiet“ aplikacija je nastala prvobitno kao ideja da se kontroliše zvono telefona u školi. Uprošćeno, to znači da učenici prilikom u ulaska u školu često zaborave da isključe zvuk zvona telefona. Svedoci smo da u mnogim institucijama ili mestima gde je zvono telefona ne samo nepoželjno, nego se smatra i nepristojno (crkve, pozorišta i slično), bi bilo poželjno koristiti prednosti ove aplikacije.

Aj na kafu – tim MinDevelopment, Gimnazija „Bora Stanković“, Niš

„AjNaKafu“ je inovativna mobilna aplikacija za IOS i Android koja revolucionarno transformiše način kako se ljudi povezuju i druže. Ova platforma omogućava korisnicima da se registruju, dodaju prijatelje i komuniciraju putem jednostavnog i intuitivnog korisničkog interfejsa.

Party Up – tim Tickle Pickle, Gimnazija „Bora Stanković“, Niš

„PartyUp“ je aplikacija koja vam pomaže da organizacija Vaše proslave prođe bez problema! Bilo da organizujete slavlje ili nudite prostor, fotografiju ili druge usluge, ovde ćete naći sve što vam je potrebno. Prijatan korisnički interfejs i brojne opcije će Vam od stresnog organizovanja učiniti zadovoljstvo i uživanje.

1130x635_2.jpg