Telekom Srbija u dualnom modelu obrazovanja

Sticanjem akreditacije za uključivanje u dualni model obrazovanja koje sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, kompanija Telekom Srbija počev od školske 2020/2021. godine učestvuje u inovativnom modelu realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja.

Kroz praćenje napretka učenja kroz rad, u saradnji sa Srednjom stručnom PTT školom, Telekom Srbija će učenicima sa boljim školskim dostignućima obezbediti stipendije, uz mogućnost zapošljavanja u kompaniji odmah po završetku školovanja. Suština dualnog modela obrazovanja jeste obostrana korist, kako učenika u smislu kombinovanja sticanja teorijskog i praktičnog znanja, tako i kompanije dobijanjem kompetentnih i kvalifikovanih kadrova.

Izvršni direktor za ljudske resurse Telekoma Srbija Draško Marković je povodom uključivanja kompanije u dualni model obrazovanja istakao da Telekom Srbija znatno ulaže u obrazovanje kao tradicionalno društveno odgovorna kompanija koja je usmerena na pružanje šanse mladima, kao i da pruža punu podršku Vladi Republike Srbije u ovom programu. „Želeo bih da istaknem konstruktivnu saradnju koju smo imali sa PTT školom, Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom prosvete. Takođe, želim da čestitam našim kolegama iz Telekoma sticanje licence za instruktora dualnog obrazovanja“, izjavio je direktor Marković.

Potpisivanjem ugovora o dualnom obrazovanju sa Srednjom stručnom PTT školom, sa kojom Telekom Srbija ostvaruje dugogodišnju saradnju u oblasti učeničkih praksi, kompanija je polaznicima škole koji su se opredelili za deficitarni obrazovni profil – monter telekomunikacionih mreža, omogućila organizovani proces takozvanog učenja kroz rad.

„Monter telekomunikacionih mreža je aktuelan profil od prošle godine. Za narednu školsku godinu imamo i drugi profil koji ćemo pripremiti, elektrotehničar telekomunikacija, koji ćemo pustiti u proceduru izrade standarda kvalifikacija kako bi dobili moderan profil koji može da prati razvoj kompanije kao što je Telekom Srbija i očekujemo da ćemo od ove godine imati još jedno odeljenje“, napomenula je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije izjavila je da je dualni model obrazovanja uveden na inicijativu privrednika Srbije koji su prepoznali prednosti koje ovaj model obrazovanja donosi. Naglasila je i da je Telekom Srbija dao veoma značajne smernice u pogledu opisa posla, zadataka i aktivnosti kada je inicirala da se osveži profil monter telekomunikacionih mreža.

„Srednja tehnička PTT škola je u saradnji sa Telekomom Srbija došla do zaključka da treba da podignemo nivo obrazovanja naših učenika kako bi oni što bolje bili osposobljeni za rad. U saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom prosvete došli smo do zaključka da smer monter TK mreža i elektrotehničar telekomunikacija treba inovirati i prevesti u dualno obrazovanje. Dualnim obrazovanjem učenici bi stekli kvalitetnija znanja u školi, a potrebne veštine bi stekli u samoj kompaniji“, konstatovao je Goran Stanojević, pomoćnik direktora Srednje stručne PTT škole.

Telekom Srbija planira da program dualnog obrazovanja proširi i na druge tehničke škole u Srbiji kako bi kroz spoj savremenih tehnoloških tendencija i želje za doprinos jačanju konkurentnosti privrede Republike Srbije, omogućio formiranje novih, mladih i osposobljenih kadrova za zanimanja budućnosti.