Prvi put u istoriji srpski film prikazan u američkom Kongresu

„Heroji Halijarda“, film nastao u produkciji kompanije Telekom Srbija i Contrast studija prikazan je visokim američkim zvanicama i predstavnicima srpske ambasade u američkom Kongresu na Kapitol Hilu
Aleksandra-Martinovic1130635.jpg

Dok na kanalu Superstar očekujemo emitovanje TV serije „Vazdušni most“, autora Radoša Bajića, film „Heroji Halijarda“, inspirisan najvećom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, niže uspehe na zapadnoj i istočnoj hemisferi.

Naime, film čija realizacija je trajala više od pet godina, prikazan je u američkom Kongresu na Kapitol Hilu, a ovom važnom kulturnom događaju, pored kongresmena američkog Senata, prisustvovale su brojne ugledne ličnosti iz američkog javnog i kulturnog života, kao i srpski ambasador u SAD, Marko Đurić i Džon Kapelo, predsednik Halijard fondacije.
Činjenica da se film prikazao u američkom Kongresu je dokaz da je naša država aktivna i prisutna u Vašingtonu na način na koji decenijama nije bila i da donosioci odluka u SAD cene i sećaju se hrabrosti i požrtvovanja srpskog naroda i spasavanja 500 američkih pilota tokom Drugog svetskog rata.

Ispred ekipe filma, pored scenariste i reditelja Radoša Bajića, gledaocima su se predstavili i Aleksandra Martinović, direktorka Direkcije za multimediju Telekoma Srbija, kompanije koja je producirala ovaj film i Nedeljko Bajić, producent i glumac, kao i američki glumci koji u ostvarenju igraju glavne uloge, Stiven Mur i Nikola Kent.

Picture21130635.jpg

Telekom Srbija je ponosan na uticaj koji su „Heroja Halijarda“ imali u Vašingtonu. Ulaganjem u produkciju, kompanija je još jednom pomerila granice srpske kinematografije, postavljajući nove standarde.

„Zahvalni smo na prilici da se film Heroji Halijarda prikaže u čuvenom Kongresu u Vašingtonu, naročito ako se uzme u obzir da je vrlo retka prilika da Kongres organizuje svečanu projekciju bilo kog filma. Samim tim, to je za nas najveći pokazatelj poštovanja i kolektivnog sećanja na hrabrost i žrtvu koju je srpski narod podneo prilikom spasavanja 500 američkih pilota tokom Drugog svetskog rata. Telekom Srbija, kao producent, će nastaviti da razvija priče i projekte koji grade mostove kulture i kreativnosti, povezuju ljude širom sveta i regiona kao i one koje čuvaju sećanje na nasu prošlost i istoriju.“, izjavila je Aleksandra Martinović direktorka Direkcije za multimediju.

„Velika nam je čast jer je „Heroji Halijarda“ prvi film koji je prikazan u američkom Kongresu“, istakao je autor Radoš Bajić i dodao da očekuje da film, na neki način, „pomiri“ opasno raspolućeni svet, Istok i Zapad, jer je istovremeno pozvan da učestvuje na velikom Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, u aprilu ove godine.
„Očekujemo da ćemo uskoro okončati pregovore sa značajnim američkim distributerima i da će se „Halijard” prikazivati u SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu“, istakao je Nedeljko Bajić, producent filma.
Nema sumnje da je projekcijom filma u američkom Kongresu Srbija otvorila vrata domaćoj kinematografiji globalno, kao i da je kompanija Telekom Srbija spremna za još veća dela.