Telekom Srbija na konferenciji Dan bezbednog interneta

Međunarodni dan bezbednog interneta, čiji je cilj da se internet učini bezbednijim i boljim mestom, pre svega za decu i mlade, obeležava se svakog februara od 2004. godine. U organizaciji UNICEF Srbija, povodom ovog Dana, održana je konferencija Dan bezbednog interneta, sa posebnim naglaskom na bezbednu i sigurnu upotrebu interneta i digitalnih platformi i alata. Učesnici konferencije su bili ključni partneri iz Vlade, privatnog sektora, regulatora i kreatora politika koji zajedno participiraju u kreiranju bezbednog digitalnog okruženja za decu. Skup su otvorile ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Tema prvog panela konferencije odnosila se na bezbednost dece, načinima njenog obezbeđenja i izgradnjom sistema koji bi pratio sve brojnije izazove digitalnog doba. Telekom Srbija je na konferenciji predstavljala direktorka Sektora za strategiju u Direkciji za strategiju i digital Mila Milenković.

„Mi posmatramo najmlađe kao partnere i radimo kontinuirano i na edukaciji roditelja preko našeg sajta i kroz razvoj servisa u koje ugrađujemo mreže zaštite. Sarađujemo već deset godina sa mladima kroz projekat 'Pokrećemo pokretače'. Mlade vidimo, pogotovu srednjoškolce koji se bave informatikom, kao pokretače budućeg savremenog, modernog, digitalnog razvoja, kroz projekat mts app konkurs, odnosno Regionalni app izazov. 2500 srednjoškolaca je prošlo kroz naš program, preko 175 aplikacija su razvili za Andorid i iOS uređaje i ono što je važno, mi svaki put sa njima prođemo posebno edukaciju i podižemo svest o bezbednosti u korišćenju digitalnih sadržaja, a naravno i surfovanja internetom. Mislimo da je to pravi put, upravo zbog toga što strateški razmišljamo jer to i jesu naši budući najvažniji korisnici, budući pokretači tehnološkog razvoja, ali i budući roditelji“, izjavila je Mila Milenković.

Posebno je istakla da nijedna parental kontrola nije dovoljno dobra ako roditelji izgube otvoren i iskren odnos sa svojom decom jer oni zajedno treba da pogledaju šta se nudi na internetu, šta treba da prate, a šta je apsolutno nedopustivo. „Bezbednost dece na internetu nije tehnološki izazov nego je to pitanje vrednosnog sistema i ponašanja i zbog toga je najvažnije u stvari komunicirati sa decom“. Podvukla je i da je Telekom Srbija u poslednjih pet godina za 100 škola širom Srbije obezbedio opremu, informatičke uređaje tj. računare. „Kao nacionalni operater i većinski u državnom vlasništvu, pružamo podršku resornom Ministarstvu i uopšte regulatorima, i cela ova naša petogodišnja akcija sprovodi se pod pokroviteljstvom i podrškom resornog Ministarstva koje nam pomaže sa izborom 40 škola za koje se kasnije glasa na našoj Fejsbuk stranici“.

Razvoj digitalnih tehnologija omogućava deci da uče, socijalizuju se i zabave, ali ih istovremeno stavlja pred brojne rizike. Važno je da mere za ublažavanje rizika budu u ravnoteži sa pravima dece na slobodu izražavanja, pristup informacijama i privatnost. Informisanje i angažovanje dece i njihovo osnaživanje veštinama koje im omogućavaju da bezbedno koriste internet je kritična linija odbrane. Svesni povećanih rizika koje nosi digitalno doba po bezbednost dece i mladih i neophodnosti da se na njih odgovori, održana konferencija je stavila akcenat na važnost integrisanog kreiranja adekvatnog sistema u prevazilaženje digitalnih rizika.