Telekom Srbija izdvaja 20.000 € i pruža mentorsku podršku za domaće startape

Telekom Srbija podržaće tehnološko preduzetništvo u Srbiji pokretanjem programa „mts startap ubrzanje“ koji predviđa mentorsku podršku i novčanu nagradu od 20.000 evra za tri izabrana startapa.

Telekom Srbija podržaće tehnološko preduzetništvo u Srbiji pokretanjem programa „mts startap ubrzanje“ koji predviđa mentorsku podršku i novčanu nagradu od 20.000 evra za tri izabrana startapa. Kompanija ovaj program pokreće u saradnji sa neprofitnim udruženjem SEE ICT, koje već pet godina uspešno organizuje Startap Akademiju, edukativnu platformu za preduzetničke timove u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT).

„mts startap ubrzanje“ namenjen je preduzetnicima koji pohađaju Startap Akademiju, i novčanu nagradu od 20.000 evra podeliće do tri tima koja ostvare najveći napredak tokom Akademije. Pored novčanog iznosa, mts će u programu ovogodišnje Akademije imati mentorski angažman, kao i relevantne predavače u određenim oblastima.

Najavljujući program podrške startapima, Milan Simić, Izvršni direktor za IT podršku i ICT servise Telekoma Srbija, na drugoj IT konferenciji „Znam da možemo“ rekao je da bi velike korporacije i startap zajednica trebalo da uče da sarađuju, da razmenjuju znanja i iskustva, i da zajedničkim snagama doprinesu kvalitetnijem razvoju ove industrije. Simić je naglasio da postoje brojne mogućnosti i polja za saradnju, čija realizacija bi unapredila kako velike korporacije, tako i startape koji su u povoju. U tom kontekstu, on je pomenuo i podršku koju Telekom Srbija pruža Startit centrima, u kojima se organizuju programi edukacije za preduzetnike i susreti sa potencijalnim investitorima iz zemlje i inostranstva.

„Odlučili smo da odemo i korak dalje, da u okviru Startap Akademije kroz odgovarajući akceleratorski program preduzetničkim timovima ponudimo podršku u trenutku kada im je ona najpotrebnija, dok razvijaju svoju biznis ideju, kroz program 'mts startap ubrzanje'“, rekao je Milan Simić pred oko 1.600 učesnika konferencije, većinom predstavnika startap zajednice.

Pored novčanog iznosa, dodao je Simić, Telekom Srbija će startapima pružiti i mentorsku podršku u određenim oblastima, priliku za izlazak na tržišta u regionu, kao i biznis usluge, među kojima i cloud servise, što je naišlo na odobravanje prisutnih učesnika.

Telekom Srbija i udruženja SEE ICT dele opredeljenje da se kroz raznovrsne programe do 2020. godine u Srbiji obuči 100.000 IT stručnjaka koji će svoja poslovna rešenja razvijati u zemlji. Samim tim, naš zajednički cilj je da se potrudimo da napravimo bolje radno okruženje, kako bi mladi ljudi ostajali da žive i da rade u zemlji, odnosno da svoj biznis razvijaju u Srbiji.