Vodič za razvoj Narrowband IoT rešenja u mts NB-IoT mreži

Narrowband IoT (NB-IoT) je radio-komunikacioni protokol u domenu Low Power Wide Area (LPWA) mreža, koji omogućava bežično povezivanje i prenos podataka sa IoT uređaja, koji su znatno jeftiniji i jednostavniji nego mobilni telefoni.

Šta je NB-IoT?

Narrowband IoT (NB-IoT) je radio-komunikacioni protokol u domenu Low Power Wide Area (LPWA) mreža, koji omogućava bežično povezivanje i prenos podataka sa IoT uređaja, koji su znatno jeftiniji i jednostavniji nego mobilni telefoni.

Brzina prenosa podataka je znatno manja (tipično 10kbps), a trajanje baterije znatno duže (10+ godina) u odnosu na tradicionalne mobilne uređaje.

Da bi realizovao potencijal sveobuhvatne transformacije, Internet of Things (IoT) koncept treba da omogući povezivanje ogromnog broja uređaja, usluga i aplikacija preko mreže za prenos podataka na najefikasniji način. Broj povezanih uređaja iz dana u dan se povećava, kao i njihova raznolikost, što svakodnevno stvara nove oblasti primene. IoT rešenja bi bila nezamisliva bez adekvatnih komunikacionih protokola.

Narrowband IoT (NB-IoT) je dizajniran na osnovu standarda koje je uspostavila organizacija 3rd Generation Partnership Project (3GPP), koja je zadužena za oblast javnih mobilnih komunikacija, kako bi se podržalo masovno povezivanje IoT uređaja putem mobilnih javnih mreža. Da bi se u potpunosti iskoristili potencijal i prednosti koje pruža NB-IoT, akademska i poslovna zajednica koja razvija IoT rešenja treba da bude svesna mogućnosti i prednosti koje ova komunikaciona tehnologija obezbeđuje.

Za prenos podataka sa uređaja na udaljenim lokacijama putem NB-IoT mreže najčešće se preporučuje Message Queuing Telemetry Transport (MQTT), kao preferirani aplikativn protokol. MQTT se oslanja na TCP/IP transportni protokol stek, koji nije uvek optimalan izbor za komunikaciju putem mobilnih mreža. Da bi se prevazišlo ovo ograničenje, organizacija Internet Engineering Task Force (IETF) razvila je Constrained Application Protocol (CoAP), kao izuzetno jednostavan komunikacioni protokol stek. CoAP koristi unapređen web Representational State Transfer (REST)-ful model u okvirima HTTP protokola, što ga čini efikasnijim i manje zahtevnim od MQTT protokola.

NB-IoT uređaj može da prenosi podatke u IP ili NIDD (Non IP data delivery) modu.

Karakteristike NB-IoT komunikacije

• Vremenski intervali između uzastopnog slanja i prijema podataka su nekoliko sati
• Veoma mali payload
• Visoka osetljivost na kašnjenje
• Uređaji su “uspavani” većinu vremena

Ćelijski IoT uređaji klase NB-IoT tipično prenose od nekoliko do više desetina bajtova u okviru payload—a. Tipična brzina prenosa podataka je oko 10kbps. 

iotblog2.png

Karakteristike NB-IoT (izvor Devopedia)

NB-IoT popunjava prazninu između ćelijskih tehnologija, kao što su 3G/4G I tehnologija kratkog dometa kao što su Wi-Fi/ZigBee/Bluetooth. Drugim rečima, ova tehnologija rešava problem “poslednje milje” za određene IoT uređaje.

Aplikacije koje zahtevaju veliku gustinu uređaja (50,000 uređaja po ćeliji) mogu da koriste NB-IoT.

iotblog3.png

Uporedni pregled IoT tehnologija za specifične primene

Servisi pogodni za NB-IoT tehnologiju

NB-IoT tehnologija je idealna za IoT rešenja koja koriste statične IoT uređaje, koji se primenjuju u domenu:

• Smart Metering / Smart Parking / Smart Waste Management
• Air Quality Monitoring

iot.ict@telekom.rs

Tu smo za sva vaša pitanja i sugestije

Pitajte nas

Popunite kontakt formu

Korisnička podrška

Besplatno pozovite 0800 123 123 za poslovne korisnike

Zakažite sastanak