Projekat „Dečji svet je veći od ekrana“ Telekoma Srbija u Kragujevcu

Održana treća tribina o preranom i prekomernom izlaganju dece ekranima
Decji-svet-021130.jpg

Treća po redu tribina „Dečji svet je veći od ekrana“, koju organizuje kompanija Telekom Srbija, održana je u subotu u Pozorištu za decu i mlade u Kragujevcu, a doktor Ranko Rajović, šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru, Marijana Mirković, master logoped u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović“ i Bojana Drljan, doc. dr na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju govorili su o posledicama prekomernog izlaganja dece ekranima.

Decji-svet-1130.jpg

Direktorka Sektora za odnose s javnošću kompanije Telekom Srbija Marija Bošković rekla je da je dečji svet veći od ekrana i da takav treba i da ostane, i da je cilj kampanje da se obezbedi prostor u kome se može čuti mišljenje stručnjaka. „Kroz projekat 'Dečji svet je veći od ekrana', mi smo ukrstili dva naša strateška pravca u društveno odgovornom poslovanju, prvi je ulaganje u mlade i obrazovanje, a drugi je apel da naši korisnici na odgovoran način koriste digitalne servise“, navela je ona.

Debate koje se tiču uticaja novih tehnologija na decu prisutne su od samog početka njihovog masovnog korišćenja, zbog čega ta tema postaje veoma značajna, kako za profesionalce tako i za roditelje, koji često ne pronalaze adekvatan način da se izbore sa svim potencijalnim problemima i štetnim uticajima tih tehnologija.

Doktor Ranko Rajović izjavio je da je i deci i roditeljima potrebna pomoć, jer su deca otišla u virtuelni svet u kome im se sve dešava u malom telefonu, čitav spektar emocija koje se brzo smenjuju. „To stvara problem sa drugim aktivnostima, oni ne mogu da uče više od 15 minuta u kontinuitetu. Moramo da naučimo, pre svega roditelje, kako se tehnologije koriste odgovorno i kako da postave granice“, naglasio je dr Rajović.

Decji-svet-011130.jpg

Logoped Marijana Mirković istakla je da je dečji razvoj najintenzivniji u prvih pet godina i da zato roditelji kao najvažniji učitelji treba da imaju u vidu da deca treba što adekvatnije da razviju sve svoje biološke potencijale.

„Poslednjih godina se dešava da deca vrlo rano dolaze u dodir sa mobilnim telefonima, a to vreme je jednako izgubljenom vremenu za učenje i razvoj inteligencije, govorne komunikacije i socio- emocionalnog razvoja. Deca jako malo vremena provode u igri i tako ne razvijaju ni finu motoriku. Zato je važno da ukažemo na sve negativne posledice prekomerne upotrebe digitalnih uređaja“, rekla je ona.

Docent dr Bojana Drljan skrenula je pažnju da je prvi razlog za reagovanje roditelja kada primete da dete pre svega ima slabiju auditivnu pažnju, kada deca ne reaguju više na govor, koliko na vizuelni stimulus, što drastično utiče na kašnjenje razumevanja, a onda to utiče na celokupan govorno-jezički razvoj.

Kampanju „Dečji svet je veći od ekrana“ pokrenuo je Telekom Srbija, kao regionalni lider u oblasti telekomunikacija i kao kompanija koja neguje odgovornost prema zajednici. Pored tri održane tribine u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, u okviru kampanje biće realizovana još jedna tribina 15. juna u Nišu.