Telekom Srbija razmatra akvizicije operatora u Srbiji i BiH

Telekom Srbija gleda na ICT, IT i ekskluzivni sadržaj za multimedijalne platforme kao na važne inovacione prilike, mada telekomunikaciona infrastruktura i dalje predstavlja glavni oslonac poslovanja kompanije, izjavio je generalni direktor Predrag Ćulibrk na konferenciji Digital 2018 posvećenoj trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Učestvujući na tradicionalnom CEO panelu telekom lidera regiona, Ćulibrk je naveo da je Telekom Srbija u 2017. godini imao 24.000 kilometara položenih optičkih kablova, u nastojanju da se približi korisniku najsavremenijim tehničkim rešenjima, kao i da je u prethodnoj godini gotovo dupliran broj 4G baznih stanica.

Generalni direktor Telekoma Srbija je, takođe, naveo da je kompanija u proteklih nekoliko godina značajno smanjila zaduženost i ocenio da su sazreli uslovi za novi investicioni ciklus, nakon ranijih ulaganja i akvizicija regionu.

„Razmišljamo o akviziciji operatora u Srbiji i Republici Srpskoj, u kojoj smo već prisutni sa multimedijalnim uslugama, sa idejom da popravimo našu tržišnu poziciju u domenu multimedije. Upravo na to se nadovezuju i naše investicije u sadržaj“, rekao je Predrag Ćulibrk i dodao da je Telekom Srbija odnosno sportski kanal Arena sport obezbedio prenose Lige šampiona u fudbalu i prenose Italijanske lige u naredne tri godine.

Telekom Srbija je u skorijem periodu bio fokusiran i na oblasti ICT i IT-a, rekao je on, navodeći da je kompanija u tim segmentima zapravo krenula od nule i da sada 1% prihoda dolazi iz tih segmenata poslovanja na tržištu kojim inače dominiraju druge kompanije koje su prisutne već decenijama.

„Mi ulazak na ICT tržište gledamo pre svega kroz različite vidove partnerstva, kroz saradnju sa velikim kompanijama u toj oblasti kakve su VMware, Microsoft, SAP i druge. Posmatramo ga, takođe, kroz konektivnost zbog svih naših usluga koje posedujemo u tom segmentu, kao i kroz iskustvo koje Telekom Srbija poseduje kao kompanija koja zapošljava preko 1.000 inženjera koji razvijaju i održavaju veoma kompleksan sistem, verovatno najkompleksniji u regionu“, rekao je on.

Dvodnevnu konferenciju koja se održava u Beogradu otvorili su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif, i državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.