Povodom Dana devojčica u IKT u Telekomu Srbija održan Hack#Teen

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama, u okviru Direkcije za IT podršku i ICT servise održan je mini hakaton pod nazivom Hack#Teen, u organizaciji Asocijacije za afirmaciju potencijala žena (AFA).

Devojčice završnih razreda tri osnovne škole iz Beograda (OŠ „Mića Stojković“, OŠ „Rade Drainac“ i OŠ „Svetozar Marković“), kao i devojčice sedmih i osmih razreda koje uče po programu za talente iz matematike u okviru Prve kragujevačke gimnazije imale su zadatak da kreiraju komunikacionu platformu kojom bi privukle vršnjakinje za bavljenje prirodnim naukama i profesijama budućnosti.

Devojčicama, podeljenim u pet timova, naše koleginice iz Direkcije za IT podršku i ICTservise Danijela Komnenović, Gordana Skorić, Bojana Mišić, Mila Milačić i Jovana Ražnatović pomagale su kao mentori i treneri. One su devojčicama prenele svoja znanja na polju programiranja i analitike, u cilju osmišljavanja poruka i sadržaja pretočenih u prezentaciju za promociju STEM zanimanja (nauka, tehnologija, inženjering i matematika). „Drago mi je što je tim sa kojim sam radila uspeo da osmisli najkreativniju ideju i tako pobedi. Devojčice su pokazale odlično znanje, inovativne su i kreativne i imaju sve osobine potrebne da bi se bavile STEM zanimanjima, kao i dečaci“, ocenila je Mila Milačić, iz Direkcije za IT podršku i ICT servise.

Devojčice iz tima „STEM grupa“ su proglašene pobednicama za ideju „Escape room – Nadmudri Pitagoru“, a njihovo pobedničko rešenje će biti korišćeno kao kanal komunikacije za njihove vršnjakinje u završnim razredima osnovne i nižim razredima srednje škole kako bi se dodatno zainteresovale za zanimanja na polju IKT. Ujedno, pobednički tim će imati priliku da na AFA Nedelji inovacija predstavi svoju ideju u okviru Tinejdž stejdža.