Telekom Srbija dobitnik Plakete 57. Mokranjčevih dana

slika1.jpg

Najvažniji muzički događaj u opštini Negotin, posvećen kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu održan je od 9. do 15. septembra. I ovogodišnje izdanje „Mokranjčevih dana“ u prvi plan je istaklo Mokranjčevu muziku i horsko stvaralaštvo, uz brojne muzičke, književne, likovne i edukativne programe.

Na zatvaranju festivala, u ambijentu negotinskog Sabornog hrama Svete Trojice, direktorka Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Jovanka Stefanović Stanojević uručila je festivalska priznanja prijateljima i pokroviteljima manifestacije. U ime kompanije Telekom Srbija Plaketu 57. Mokranjčevih dana primila je koleginica Natalija Stanković iz Službe za mrežne operacije Zaječar.

Svakog septembra, počev od 1966. godine, najbolji horovi, izvođači i kompozitori iz Srbije i sveta okupljaju se u Negotinu na najstarijem srpskom festivalu te vrste muzike. Festival “Mokranjčevi dani” neguje zaostavštinu jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora i svake godine ustupa prostor najvećim i najznačajnijim horskim ansamblima, pojedincima, solistima, kamernim i orkestarskim ansamblima iz Srbije i inostranstva. Tradicionalna manifestacija na taj način doprinosi očuvanju Mokranjčevog opusa, duha i stilskog pravca koji, zasnovan na folkloru, živi do današnjih dana.