Uskoro besplatan internet i mobilna aplikacija za kupovinu karata u srpskim vozovima

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prisustvovao je potpisivanju Pisma o namerama između Telekoma Srbija, Infrastrukture železnice Srbije a.d. i Srbija Voza a.d., sa ciljem unapređenja korisničkog iskustva putnika na srpskoj železnici.

Buduća saradnja ovih preduzeća biće realizovana u okviru sledećih projekata:

  • Projekat postavljanja baznih stanica na železničke stubove na trasama kojima se obavlja železnički saobraćaj, kao i obezbeđivanja Wi-Fi signala za pristup internetu na železničkim stanicama na teritoriji Republike Srbije, a u cilju obezbeđivanja mobilnog signala i interneta
  • Projekat obezbeđivanja Wi-Fi signala za pristup internetu u vozilima Srbija Voza;
  • Projekat razvoja mobilne aplikacije namenjene krajnjim korisnicima, za kupovinu karata za železnički prevoz putnika Srbija Voza.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je da je modernizacija srpskih železnica jedan od glavnih prioriteta u radu Vlade Srbije i resornog ministarstva, i da srpskoj železnici mora da se vrati poverenje putnika.

 „Decenije zapostavljanja železnice su gotove. Najveći investicioni talas u razvoj srpske železnice je na svom vrhuncu. Vlada želi da omogućimo građanima najbolju i najsavremeniju uslugu. Naš zadatak je da vratimo građane, da vratimo putnike u naše vozove, da svest ljudi promenimo i da shvate koliko je to kvalitetan i pouzdan način putovanja i transporta. Korisničko iskustvo mora da bude vrhunsko i u skladu sa evropskim standardima, tako da ćemo uskoro da imamo i aplikaciju za kupovinu karata, kao i besplatan pristup internetu u vozovima Srbija Voza. Naši građani zaslužuju da imaju uslugu kao u Srednjoj Evropi, a uskoro kao u Zapadnoj Evropi. Dosta je bilo stagnacije“, naveo je ministar Momirović.

Pismo o namerama su potpisali generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan i generalni direktor Srbija Voza, Jugoslav Jović.

Generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić je istakao:

„Jedno od strateških opredeljenja Telekoma Srbija je da bude nosilac digitalizacije čitavog našeg društva i privrede. Dokument koji smo danas potpisali je jedan korak ka ostvarenju tog cilja.
Kao rezultat naše saradnje sa partnerima iz Infrastruktura železnice Srbije i Srbija Voza putnici će u novim vozovima moći da uživaju u besplatnom Wi-Fi internetu, koji će njihovo putovanje učiniti udobnijim.
Takođe, razvijamo i aplikaciju za mobilne uređaje putem koje će putnici moći jednostavno i brzo da kupe kartu za putovanje vozom. Na kraju, želim da iskoristim priliku da čestitam ministru, gospodinu Tomislavu Momiroviću, što će naši građani moći od proleća da putuju ovim prelepim, najmodernijim vozovima i da mu obećam da će Telekom Srbija za najbrže vozove obezbediti i najbrži internet“, rekao je Lučić.

Generalni direktor Srbija Voza, Jugoslav Jović zahvalio se Telekomu Srbija na dosadašnjoj saradnji i najavio da od nastavka saradnje očekuje nov nivo usluge za putnike u srpskim vozovima.
„Ovom saradnjom želimo da postignemo besprekornu vezu u vozovima i zajednički da razvijemo aplikaciju za prodaju karata. Nova nadgradnja usluga će omogućiti da se karte kupe od kuće ili u pokretu i građani će imati priliku da kupuju karte kao i građani širom Evrope i sveta“, kaže Jović.