Tribina „Dečji svet je veći od ekrana“ u Nišu

Četvrta po redu tribina „Dečji svet je veći od ekrana“, koju organizuje kompanija Telekom Srbija, održana je u subotu u Velikoj sali Narodnog pozorišta u Nišu.
LAV_3890.JPG

O prekomernom izlaganju dece ekranima govorili su dr Ranko Rajović, šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru, Marijana Mirković, master logoped u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović“ i Bojana Drljan, doc. dr na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

„Kompanija Telekom Srbija organizovala je ove tribine kako bi se obezbedio dodatni prostor da se čuje mišljenje stručnjaka. Smatramo da smo ovu temu predstavili na pravi način, jer su ljudi iskazali veliko interesovanje za predavanja stručnjaka koji su učestvovali u ovom projektu. Kapaciteti svih sala u četiri grada su bili popunjeni i tražila se ulaznica više. Verujemo da smo napravili dobru platformu, kako bi ova tema mogla dalje da se razvija, a sa ciljem da se obezbede što bolji uslovi i okruženje za razvoj naše dece. Dečji svet je veći od ekrana i takav bi trebalo i da ostane“, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija.

LAV_3892.jpg

Početak masovnog korišćenja digitalnih tehnologija doneo je i mnoge debate o uticaju koje te tehnologije imaju na decu, zbog čega je značaj ove teme veliki za profesionalce, ali i za roditelje koji nastoje da se na pravilan način suoče sa svim potencijalnim problemima i štetnim uticajima kako bi zaštitili svoje dete.

„Kada deca igraju video-igrice, zavisno od toga da li pređu nivo ili ne pređu, osećaji radosti, tuge, iščekivanja i sreće se brzo menjaju – oni za minut razmene 10-15 osećaja i kada izađu u realan svet, njima je dosadno“, rekao je doktor Ranko Rajović.
Rajović je izjavio da su u savremeno doba deca postala zarobljenici virtuelnog sveta, da se zamenio pravi svet malim telefonom, a da roditelji ne znaju šta da rade i kako da se sa tim izbore, dok je master logoped Marijana Mirković istakla da sve veći broj dece ima poteškoće u govorno-jezičkom razvoju.

„Dešava se da deca koja dosta vremena provode ispred mobilnih telefona u toku dana gube dragoceno vreme za slušanje, razumevanje i usvajanje maternjeg jezika. Deca sve kasnije progovaraju, ne razumeju govor sredine, ne obraćaju pažnju na komunikaciju koja se oko njih odvija, a usvajaju i oskudan rečnik i ne razvijaju dovoljno potrebu za komunikacijom“, rekla je Marijana Mirković.

Tokom tribine, govornici su roditeljima davali preporuke o aktivnostima koje pozitivno utiču na dečji razvoj, poput igara, sporta, pesmica i govornih vežbi, koje će doprineti svim aspektima njihovog zdravog odrastanja, a nisu izostali i mnogobrojni primeri iz prakse.

Docent dr Bojana Drljan napomenula je da roditelji prvo mogu primetiti izostanak nekih faza u razvoju govora i teškoća na planu razumevanja. „Najupečatljiviji sindrom je da se deca ne odazivaju na ime i ne uspostavljaju kontakt očima, a sve to je posledica kada se interesovanje dece sa prirodne govorne komunikacije prebaci na komunikaciju koja dolazi sa ekrana“, istakla je Bojana Drljan.

Kampanju „Dečji svet je veći od ekrana“ pokrenuo je Telekom Srbija, kao regionalni lider u oblasti telekomunikacija i kao kompanija koja nastoji da bude odgovorna prema svim članovima zajednice. Sa ciljem da stručnjaci podignu svest javnosti o značaju umerenog korišćenja digitalnih tehnologija u periodu ranog razvoja dece, tribine su organizovane u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

LAV_3858.JPG