Nijedna vrsta ne umire sama

Telekom Srbija zna da smo svi čvrsto povezani i da svaka biološka vrsta ima nezamenljivo mesto u mreži života, bez koje je održiva budućnost planete i ljudi nezamisliva. Moramo da se čuvamo, jer samo tako zajednički imamo šansu za opstanak.

Ptice su najbolji pokazatelj kvaliteta životne sredine. Njihova raznovrsnost i brojnost nam jasno oslikavaju uslove staništa u kojima žive one, ali i mi! Ptice doprinose kvalitetu zemljišta, vode, hrane, time i zdravlju ljudi, a mnoge od njih sprečavaju širenje mogućih zaraza.

I zato već godinama pružamo podršku udruženjima i stručnjacima koji, kroz aktivnu zaštitu i uz primenu savremenih tehnologija mobilnih telekomunikacija u monitoringu ugroženih vrsta ptica, rade na poboljšavanju uslova života za njih, ali i za sve nas.

„Zaštitna lica“ naše kampanje: beloglavi sup, modrovrana, orao zmijar i sova, strogo su zaštićene i ugrožene vrste ptica čijoj aktivnoj zaštiti doprinosimo kroz saradnju sa Fondacijom za zaštitu ptica grabljivica, Udruženjem građana „Jadovnik – Oaza netaknute prirode“, „Geom – prirodnjačkim društvom“ i „Ripariom – prirodnjačkim društvom“.

Kompaniji su se za podršku obratili navedeni zaštitari prirode, pa su ove četiri vrste ptica odabrane kao simboli zaštite i ostalih retkih i ugroženih vrsta.

Osim direktne podrške programima zaštite kampanja ima za cilj da utiče na javnost tako što će se jasno prikazati u kojoj meri zdrava životna sredina i očuvana biološka raznovrsnost imaju značaj za svakog pojedinca i društvo u celini. Ideja je i da pozove sve subjekte društva da zajednički radimo na istom cilju, opstanku ugroženih vrsta i očuvanju našeg prirodnog nasleđa.

Pridruži nam se i vodi računa o pticama i svim ostalim živim bićima kao što vodiš računa o sebi. Jer ako nestanu ptice – nestaćemo i mi.

Čuvajmo najvažniju od svih mreža. Mrežu života.

Nijedna vrsta ne umire sama.