Aleksinac prva stanica „informatičkog auto-puta“

Završnim radovima na unapređenju infrastrukture na teritoriji opštine Aleksinac kompanija Telekom Srbija omogućila je građanima Aleksinca znatno brži fiksni internet.

  Opština Aleksinac izabrana je za pilot projekat ALL–IP transformacije čime će otpočeti modernizacija informaciono-telekomunikacione infrastrukture širom Srbije. Vrednost investicionih ulaganja u pilot projekat iznosila je 1.600.000 evra.

„Odabrali smo opštinu Aleksinac za početak realizacije projekta osavremenjivanja fiksne infrastrukture i drago nam je što će Aleksinčani biti u prilici da upoznaju sve prednosti brzog interneta. Cilj nam je da ovom investicijom značajno podignemo kvalitet mreže i brzinu interneta u više od milion domaćinstava širom Srbije. Telekomunikaciona infrastruktura kojom Telekom Srbija raspolaže je značajan resurs koji izdvaja našu kompaniju dajući joj znatnu prednost u implementaciji savremenih poslovnih rešenja“, izjavio je Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma Srbija povodom završetka pilot projekta modernizacije mreže.

Kompanija Telekom Srbija pokrenula je najveći infrasturkturni projekat u saradnji sa kompanijom Huawei, a pored boljeg korisničkog iskustva ova investicija će imati pozitivan uticaj i na razvoj privrede i unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji.

„Veoma smo ponosni što je Aleksinac prva opština u Srbiji koja je dobila brži internet. Modernizacija fiksne mreže omogućiće kvalitetniju telekomunikacionu infrastrukturu u gradu, čime će Aleksinac postati privlačniji za nove investicije. To će značajno uticati na razvoj lokalne privrede, kao i kvalitet života svih građana“, izjavio je Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac.

Realizacija pilot projekta na području opštine Aleksinac trajala je pet meseci i za to vreme položeno je 52 km optičkih trasa i 15 km bakarnih kablova. Na taj način ova moderna telekomunikaciona infrastruktura je stigla do više od 10.000 domaćinstava, pa linija koja je ranije mogla da ponudi samo fiksnu telefoniju, danas pruža uslugu interneta do 100 megabita u sekundi, kao i multimedijalne servise mts televizije.

Aleksinac je i ranije u istoriji bio pionir u polju telekomunikacija. Pre više od 160 godina odatle je poslat prvi telegram za Beograd čime se, samo jedanaest godina nakon uspostavljene telegrafske veze u SAD-u, u Srbiji formirao sistem prenosa podataka koji je u to vreme bio najmoderniji u svetu.