Svečano otvoren 24. telekomunikacioni forum „TELFOR 2016“

Internacionalni godišnji skup stručnjaka iz oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija, „TELFOR 2016“, otvoren je 22. novembra, u Sava Centru u Beogradu.

  Otvaranju ovogodišnjeg Telfor-a prisustvovali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, direktor RATEL-a dr Vladica Tintor, generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk kao i mnoge druge zvanice.

Obraćajući se na otvaranju 24. telekomunikacionog Foruma, generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk osvrnuo se na ono što nas očekuje u bliskoj budućnosti i posebno istakao kapitalna ulaganja koja će kompanija ostvariti do kraja 2020. godine. „Ove godine kompanija Telekom Srbija potpisala je najveći investicioni ugovor od svog osnivanja, koji će biti realizovan u naredne tri i po godine i kojim kompanija ulaže do 150 miliona evra. Želimo da Srbiju pretvorimo u telekomunikaciono gradilište kako bi izgradili informacione-komunikacione auto-puteve do svakog korisnika. Pored toga, nastavljamo sa ulaganjem u razvoj 4G mreže, kao i u Wifi infrastrukturu, kako bi u značajnoj meri unapredili korisničko iskustvo. Pored ovog, ulagaćemo u razvoj ICT servisa i Cloud-a za velike korisnike. Kada su privatni korisnici u pitanju, fokusirani smo na Veb servise i OTT aplikacije. Takođe, koristim priliku da najavim da mts banka i mobilni novčanik stižu početkom sledeće godine, a pokrenućemo i prvi onlajn šoping mol, odnosno onlajn prodavnicu.“, izjavio je Predrag Ćulibrk.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u vladi Republike Srbije najavio je da će do kraja godine u Srbiji početi sa radom još dva operatora mobilne telefonije. „To neće biti četvrti i peti operator u klasičnom smislu. Ovo će doprineti daljem jačanju tržišta i njegovom slobodnom formiranju, koje je već sad prilično jednako dostupno za sve koji žele na njemu da posluju“, izjavio je ministar Ljajić.

Pored kompanije Telekom Srbija, TELFOR 2016 podržali su IEEE Region 8, VLATACOM, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, IEEE Serbia and Montenegro Section i PTT Srbija.