Telekom Srbija - idealan partner za digitalnu transformaciju

Telekom Srbija i Privredna komora Srbije (PKS) predstavili su na konferenciji Sinergija 17, u okviru Biznis dana, rezultate saradnje na digitalnoj transformaciji PKS, kao neophodnog preduslova dalje digitalizacije poslovanja tradicionalnih industrija u Srbiji.

Generalni direktor Telekoma Srbija, Predrag Ćulibrk, ukazao je tokom prezentacije da je telko industrija na globalnom nivou prošla nekoliko talasa digitalne transformacije, naglasivši da se životni vek tehnologija skratio na svega nekoliko godina a samih servisa na nekoliko meseci. Takav tempo diktiraju pre svega korisničko iskustvo i ubrzani razvoj tehnologija, dodao je on.

„Karakteristika digitalnih kompanija jeste da su sposobne, da su u stanju da upravljaju rastom. To je vrlo bitno zato što se kroz rast javljaju problemi sa upravljanjem procesima, ljudima, klijentima, podacima, pa i tehnologijama“, rekao je on.

U osvrtu na ekspertizu koju je kompanija pružila PKS u procesu prelaska na digitalne modele poslovanja, Predrag Ćulibrk je rekao da Telekom Srbija poseduje digitalnu infrastrukturu koja je preduslov i pokretač svake digitalne transformacije. U tom kontekstu, on je posebno pomenuo izgradnju optičke i 4G mreže, kapacitete u Data centima i cloud-u, kao i razvoj Managed Data servisa i IoT mreže.

„Najvažnija prednost Telekoma Srbija danas jeste optička mreža i 24.000 kilometara optičkih kablova koji su već položeni. Ipak, plan je da se optička ’kapilarna’ mreža spusti do svake kompanije, male ili velike, i do svake kuće širom zemlje i to je posao na koji je Telekom Srbija spreman, a planirana su ulaganja od nekoliko stotina miliona evra“, naglasio je Ćulibrk.

Navodeći procene da će u do 2022. godine više od 29 milijardi uređaja biti povezano putem interneta, generalni direktor Telekoma Srbija je rekao da je ova kompanija spremna da se suoči sa takvim izazovom i izrazio uverenje da će u prvom kvartalu naredne godine početi da razvija LoRa mrežu koja podrazumeva novu tehnologiju za povezivanje uređaja uz smanjenu potrošnju energije.

Trodnevnu konferenciju Sinergija 2017, održanu ove godine pod sloganom „Engage Digitally“, obeležila su predavanja, paneli i sesije na teme digitalne transformacije, značaja startap zajednice, preduzetništva i open source softvera, Cloud tehnologija, IT bezbednosti i implementacije najnovijih tehnologija u biznisu.