mts app konkurs

mts app konkurs je pokrenut 2011. godine sa ciljem da podstakne kreativnost, preduzetnički duh i saradnju među učenicima u kreiranju aplikacija za mobilne uređaje. Kao projekat koji je u početku imao naziv mts Android konkurs i bio vezan samo za Matematičku gimnaziju u Beogradu, konkurs je vremenom proširen na veći broj gimnazija u Srbiji i sada pruža mogućnost učenicima da kreiraju aplikacije i za Android™ i za iOS platformu.

U mts app konkursu učestvuju učenici specijalizovanih odeljenja 51 škole u Srbiji koje rade prema programu namenjenom talentima na polju matematike, informatike i računarstva. Od 2017. konkurs se prema istim pravilima organizuje i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Na taj način najbolje aplikacije iz sve tri zemlje imaju priliku da učestvuju u Regionalnom app izazovu. Pobednike mts app konkursa i Regionalnog app izazova očekuju vredne nagrade kao i specijalna nagrada u kategoriji za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“.

mts app konkurs predstavlja jedan od vodećih projekata u krovnom programu „Pokrećemo pokretače“ kojim Telekom Srbija osnažuje i podržava institucije i pojedince, pokretače pozitivnih promena u svojoj zajednici.
Kao primer dobre prakse saradnje sa mladima, projekat mts app konkurs svrstan je u selekciju prestižne evropske CSR organizacije „CSR Europe“. Budući da su mobilne aplikacije postale neizostavni deo savremenog načina komunikacije, konkurs doprinosi razvoju usluga i brenda mts.

Deseti mts app konkurs

Proglašeni pobednici Regionalnog app izazova u organizaciji Telekom Srbija grupe

Beograd, 11. mart 2021. godine - Članice Telekom Srbija grupe, kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, četvrti put su organizovale takmičenje u izradi aplikacija za mobilne uređaje „Regionalni app izazov“. Po pet najboljih timova srednjoškolaca iz sve tri zemlje, koji su pobednici nacionalnih takmičenja, ove godine susreli su se u online okruženju i svoje aplikacije predstavili putem video konferencije.

Kao najbolje regionalne aplikacije, stručni žiri je proglasio DreamScape, tima Augmentum iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, Leafy, tima Electronic Code iz Saobraćajne i elektro škole u Doboju i New View, tima Sovice iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice. Specijalno priznanje za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, pripalo je timu FikiCar iz Računarske gimnazije u Beogradu, za aplikaciju NDP. Pobednički timovi dobiće vrednu informatičku opremu, dok je nagrada za aplikaciju koja se izdvojila po inovativnosti mobilni telefon novije generacije.

Svim učesnicima i pobedničkim timovima, putem video poruke, čestitke su uputili direktori kompanija u okviru Telekom Srbija grupe.

„Izuzetno mi je drago što ste, i pored otežavajućih okolnosti, pronašli motivaciju da radite na kreiranju aplikacija i svoje projekte izvedete do kraja. Telekom Srbija mnogo ulaže u tehnološki razvoj ne samo svojih kapaciteta, sadržaja i infrastrukture, već i u znanje generacija mladih koji su naši pokretači i nosioci pozitivnih promena u svom okruženju. Budući da u narednom periodu planiramo da damo ozbiljnu podršku razvoju startap ekosistema i uložimo značajna sredstva u taj sektor, mts app konkurs i „Regionalni app izazov“ predstavljaju praktično uvod u tu preduzetničku priču“, izjavio je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija i dodao da je važno da mlade talente prepoznamo na vreme i damo im podsticaj na samom početku.

„Na ovaj projekat smo svi u Telekom Srbija grupi posebno ponosni, jer imamo priliku da upoznamo mlade talentovane ljude iz celog regiona, da ih okupimo oko jedne pozitivne i vredne aktivnosti, kao i da im budemo podrška u onome što rade i čime se bave. Izuzetno je ohrabrujuće i za budućnost obećavajuće saznanje da tako mladi ljudi, srednjoškolci imaju ovako izvanredna znanja, ali i volju da se u okviru vannastavnih aktivnosti posvete programiranju i informacionim tehnologijama, što je svakako vredno divljenja“, rekao je Marko Lopičić, generalni direktor m:tel BiH, i istakao da je siguran da će svi koji su i ove godine učestvovali u takmičenju, to iskustvo poneti dalje u život kao podsticaj da napreduju u sticanju novih znanja.

„Posebno smo ponosni na učenike i njihove mentore, zato što su pokazali posvećenost, znanje, viziju i spemnost na odricanje i timski rad, u svim malim i velikim koracima koje je potrebno preći da bi jedna ideja zaživjela i „porasla“ do gotove, funkcionalne aplikacije, uprkos otežanim uslovima komunikacije zbog epidemiološke situacije. Velika je satisfakcija kada vaša kompanija motiviše mlade ljude da rade na sebi i razvijaju svoje potencijale, jer je to budućnost svih nas“, poručila je Aleksandra Radojević, direktorka Sektora za strategiju m:tel CG, i dodala da je digitalizacija uveliko naša stvarnost i da su mladi oni koji je grade, a da kompanije imaju zadatak da im daju vetar u leđa.

Članovi pobedničkog tima iz Srbije, Vuk Marković i Milan Radomirović, izjavili su da im je veoma drago što su osvojili glavnu nagradu, pre svega zbog velike konkurencije i kvalitetnih aplikacija. Posebno ih raduje što sve veći broj učesnika pažnju posvećuje dizajnu same aplikacije i što se uočava da već njihova generacija ima zavidno znanje kojim će osvajati tržište aplikacija u budućnosti.

Filip Obradović iz tima FikiCar pohvalio je organizaciju online Regionalnog app izazova i izrazio zadovoljstvo što se sve više mladih srednjoškolaca posvećuje kreiranju aplikacija. Uprkos specifičnoj situaciji nastaloj usled epidemije, interesovanje za mts app konkurs, a time i Regionalni app izazov se ne smanjuje, što pokazuje spremnost talentovanih srednjoškolaca da praktično primene znanje stečeno u školi i tako unaprede svoje profesionalne kvalitete za neka buduća zanimanja na polju IT. U ovogodišnjem ciklusu na regionalnom nivou učestvovali su učenici iz 93 škole – u Srbiji je u konkurs bilo uključeno 51, u Bosni i Hercegovini 29, a u Crnoj Gori 13 škola.

Nagrađeni pobednici jubilarnog on-line mts app konkursa

Beograd, 18. februar 2021. godine – Telekom Srbija uspešno je organizovao jubilarni deseti mts app konkurs za izradu aplikacija za mobilne uređaje, ove godine u on-line formatu, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.  Finale konkursa i predstavljanje aplikacija održano je putem video konferencije, a žiri je jednoglasno proglasio pet najboljih aplikacija: Dreamscape, tima Augmentum iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, e-help, tima F&A iz Gimnazije Mladenovac,  Livecart, tima MemoEasy iz niške gimnazije „Bora Stanković“ i NDP i GrickApp, timova FikiCar i Narandže iz Računarske gimnazije u Beogradu.

„Zbog bezbednosti učesnika 10. mts app konkursa u još uvek aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, ove godine organizovali smo konkurs i prezentaciju u on-line formatu, što je predstavljalo poseban izazov, kako za nas kao organizatore, tako i za timove učenika koji su preko video konferencije predstavili svoje aplikacije. Dobili smo kvalitetne i napredne aplikacije koje imaju i dodatnu društveno odgovornu, edukativnu poruku i korisnu primenu. To je još jedna potvrda da mladi u Srbiji poseduju znanje i entuzijazam i da im je dovoljno samo malo podrške i podsticaja za uspeh“, izjavila je Miroslava Tešin Popović, menadžer za korporativnu društvenu odgovornost Telekoma Srbija.

Učenici specijalizovanih odeljenja za matematiku, informatiku i računarstvo u gimnazijama koje su učestvovale u 10. mts app konkursu ističu da je konkurs za njih bio prilika da usavrše znanje i veštine koje su stekli u školi. Ove godine je dodatan izazov bio i da kroz aplikaciju ponude rešenja koja doprinose prevazilaženju situacija kao što je situacija izazvana epidemijom virusa korona. 

Uz pohvale za organizaciju ovogodišnje prezentacije aplikacija, Vuk Marković i Milan Radomirović iz tima Augmentum preporučuju budućim učesnicima mts app konkursa da učestvuju, predstave svoje ideje i budu deo jednog fantastičnog izazova, dok Filip Oketić i Anđela Kanjo iz tima F&A, koji prvi put učestvuju, ističu da su kroz konkurs  mnogo naučili i napredovali u programiranju, kao i da im mnogo znači što su na prezentaciji videli i radove drugih učesnika.

I Dunja Dimitrijević i Nada Trajković iz tima Narandže prvi put učestvuju u takmičenju i navode da je konkurs za njih bio zanimljivo i izazovno iskustvo, dok je Filip Obradović  iz tima FikiCar, njihov drug iz Računarske gimnazije, siguran da će neprocenjivo iskustvo sa konkursa pamtiti mnogo godina.

Članovi tima MemoEasy, Natalija Simonović, Nikola Ilić i Borko Krstić kažu da su zahvaljujući mts app konkursu imali priliku da rade na velikom projektu i da stvari posmatraju iz ugla korisnika kome su i namenili aplikaciju, što će im mnogo značiti u daljoj karijeri.

Pobednički timovi tradicionalno su nagrađeni vrednim mobilnim telefonima i dobijaju priliku da u narednom periodu učestvuju u sledećem nivou takmičenja, Regionalnom app izazovu i odmere talenat i kreativnost sa najuspešnijim timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, jer je konkurs pod istim uslovima održan i u organizaciji m:tel BiH i m:tel CG.

mts app konkurs deo je programa Telekoma Srbija „Pokrećemo pokretače“, a u njemu je tokom 10 godina učestvovalo više od 2500 učenika, dok je 168 timova prezentovalo  175 aplikacija. Zahvaljujući značaju za razvoj znanja i veština mladih u oblasti IT, mts app konkurs odvija se uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i uvršten je u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe.

Opisi pobedničkih aplikacija:

 1. Tim Augmentum,  aplikacija Dreamscape - sanjate na javi, Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš

Dreamscape predstavlja platformu koja omogućava saradnju i rad u odvojenim cloud prostorima, sa aplikacijama koje se automatski sinhronizuju na svim uređajima.

Dreamscape nije samo aplikacija - to je ekstenzibilna platforma koja omogućava da se bilo koji posao na računaru ili telefonudeli sa svim  članovima tima koji rade na projektu, od kuće ili na poslu, što je izuzetno važno tokom aktuelne epidemiološke situacije.

 1. Tim F&A, aplikacija  e-help, Gimnazija Mladenovac

E-help aplikacija pruža pomoć oko školskog gradiva od strane vršnjaka. Korisnik može da postavi školski materijal, da zatraži pomoć ili nekome pomogne u ispunjavanju školskih obaveza. Može da postavi pitanja i bude siguran da će mu neko od vršnjaka iz cele zemlje pomoći. Objave se mogu postaviti u obliku teksta ili slike. Objave su podeljene po osnovnim predmetima (osnovne i srednje škole). Takođe, postoji i učionica koja je namenjena za stručne predmete. Sav materijal koji je postavljen na aplikaciji biće dostupan svim korisnicima u svakom trenutku. Učenje je mnogo lakše uz pomoć prijatelja i aplikacije e-help.

 1. Tim MemoEasy, aplikacija Livecart, Gimnazija „Bora Stanković“, Niš

Aplikacija omogućava kupovinu uz razgovor sa prodavcem, a  bez izlaska iz kuće. Situacija nastala povodom epidemije virusa korona pokazala je da "živa reč" i razgovor nikad neće biti zamenjeni tehnologijom. Upravo u tom smislu, aplikacija Livecart omogućava korisniku da pozove prodavca i da se sa njim vidi, čuje i dogovori kupovinu. Prodavac može putem slike i zvuka korisnika da uvede u ponudu i upozna ga sa karakteristikama proizvoda. Aplikacija sadrži informacije o prodavnici - adresa i radno vreme, kao i kompletnu ponudu proizvoda.

 1. Tim FikiCar, aplikacija NDP,  Računarska gimnazija

NDP je e-Learning platforma koja je namenjena svima, a posebno korisnicima u ruralnim delovima Srbije gde mnoge porodice ne mogu sebi da priušte računar; školama koje ne mogu da obezbede računare svim učenicima i učenicima u situacijama kada ne mogu da dođu u školu, a nemaju kompjuter (kao u nedavnoj situaciji sa epidemijom) - generalno svima koji žele brzo da počnu da uče programiranje.  NDP obezbeđuje jednostavan interfejs sa svim funkcionalnostima koje se mogu očekivati od e-Learning platforme (lekcije, testovi, statistika i mesto za vežbanje gradiva).

 1. Tim Narandže, GrickApp, Računarska gimnazija

Aplikacija omogućava da se na osnovu  sastojaka koji se nalaze u frižideru korisnika izabere  recept i napravi lista za kupovinu. Brzo i lako se mogu dodati recepti i podeliti sa ostalim GrickApp korisnicima. Recepte koji se korisniku posebno svide, moguće je označiti i kasnije  im lakše pristupiti.

Pobedničke aplikacije

 • „Dreamscape“, tim „Augmentum“,  Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš
 • e-help“, tim „F&A“, Gimnazija Mladenovac
 • „Livecart“, tim „MemoEasy“, Gimnazija „Bora Stanković“, Niš
 • NDP“,  tim „FikiCar“,  Računarska gimnazija, Beograd
 • GrickApp“, tim „Narandže“, Računarska gimnazija, Beograd
 • „FaceTrace“ – tim „Prave face“, gimnazija „Bolyai“, Senta
 • „Spakuj se!“  - tim „Ekipa“, gimnazija „Bora Stanković“, Niš
 • „HelpHub“ – tim „OK Boomer“, gimnazija „Bora Stanković“, Niš
 • „Starlight“  - tim „Augmentum“, gimnazija „Svetozar Marković“, Niš
 • „Quizy“  - tim AIShark, Palanačka gimnazija, Smederevska Palanka
 • „Cipher“ – tim „Hemičar i robotičar“, Matematička gimnazija, Beograd
 • Collector“ - „kollTeam“, gimnazija „Bolyai“, Senta
 • „Flux“ – tim „Baltazar“, gimnazija „Svetozar Marković“, Niš
 • „virSpeak“ – tim „SouthSerbia Džiberi“, gimnazija „Svetozar Marković“, Niš
 • „H-Work“ – tim „MAP“, gimnazija „Bora Stanković“, Niš
 • „Solve&Share“ - tim „LeVeL“, gimnazija „Bora Stanković“, Niš
 • „Eduno“ - tim „Prvaci“, gimnazija „Bora Stanković“, Niš
 • „ConTags“- tim „TagYa“, gimnazija „Bolyai“, Senta
 • „Stories“ - učenik Luka Jovičić, Matematička gimnazija, Beograd
 • „Gde je problem?“ - tim “Šabaton”, Šabačka gimnazija
 • „WalkieTalkie“ - tim „Nevermore“, Računarska gimnazija, Beograd
 • „MiCross“ - tim „2school4cool“, gimnazija „Svetozar Marković“, Niš
 • „EcoEarth“ - tim „Filsoft&VukIT“, Matematička gimnazija, Beograd
 • „Starena“ - tim „Firepig“, Matematička gimnazija, Beograd
 • „Gone Horribly Wrong“ - tim „Game Generator“, Matematička gimnazija, Beograd
 • „WizzWars“- tim „Abstract Algorithm“, Matematička gimnazija, Beograd

Forum

Proglašeni pobednici Regionalnog app izazova u organizaciji Telekom Srbija grupe

Nagrađeni pobednici jubilarnog online mts app konkursa

Miroslava Tešin Popović, prezentacija 10. mts app konkursa 

Predrag Krajnović, prezentacija 10. mts app konkursa

Tamara Tomanić, prezentacija 10. mts app konkursa

Vukašin Vukoje, prezentacija 10. mts app konkursa

Hermina Ačai, prezentacija 10. mts app konkursa