mts app konkurs

mts app konkurs je pokrenut 2011. godine sa ciljem da se podstakne kreativnost, preduzetnički duh i saradnja među učenicima u kreiranju aplikacija za mobilne uređaje. Kao projekat koji je u početku imao naziv mts Android konkurs i bio vezan samo za Matematičku gimnaziju u Beogradu, konkurs je vremenom proširen na veći broj gimnazija u Srbiji i sada pruža mogućnost učenicima da kreiraju aplikacije i za Android™ i za iOS platformu.

U mts app konkursu učestvuju učenici 37 gimnazija u Srbiji, od Sente do Vranja, koje rade prema programu namenjenom talentima na polju matematike, informatike i računarstva. Od 2017. konkurs se prema istim pravilima organizuje i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Na taj način najbolje aplikacije iz sve tri zemlje imaju priliku da učestvuju u Regionalnom app izazovu. Pobednike mts app konkursa očekuju mobilni telefoni najnovije generacije, dok pobednici Regionalnog app izazova imaju priliku da posete neku od prestižnih konferencija na polju informacionih tehnologija, a u kategoriji „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“ nagrade predstavljaju iznenađenje i ne otkrivaju se unapred.

Kao primer dobre prakse saradnje sa mladima, projekat mts app konkurs svrstan je u selekciju prestižne evropske CSR organizacije „CSR Europe“. Budući da su mobilne aplikacije postale neizostavni deo savremenog načina komunikacije, konkurs doprinosi razvoju usluga i brenda mts.

Pobednici drugog Regionalnog app izazova u poseti Berlinu

Beograd, 12.04.2019. - Pobednici drugog Regionalnog app izazova, talentovani srednjoškolci iz Sente, Banja Luke i Podgorice, posetili su IDTechEx Show u Berlinu, jednu od vodećih međunarodnih IoT konferencija. Reč je o multisektorskoj konferenciji koja obuhvata različite oblasti primene savremenih tehnoloških rešenja, a za učenike je posebno zanimljiva u delu koji se odnosi na primenu IoT senzorne tehnologije.
Konferencija je za učenike, pored mogućnosti da se upoznaju sa novim trendovima na polju tehnologije, pružila i priliku da se druže i razmene iskustva i znanja sa vršnjacima iz okruženja.
„Veoma nam se dopada atmosfera na ovoj konferenciji, a posebno izložbeni deo. Vidimo da je izuzetno posećena, a prikazane su inovacije koje će biti primenjene u budućnosti. Susreli smo se sa najnovijim tehnologijama, a posebno su nam bili interesantni senzori i IoT tehnologija. Ovo nam je super iskustvo“, izjavili su članovi tima iz Sente.

Poseta konferenciji u Berlinu i upoznavanje sa novinama koje ona donosi omogućava učenicima da prošire znanje i iskustvo stečeno u školi i tokom izrade aplikacija, na mts app konkursu.
„Posle uspeha koji mts app konkurs već godinama beleži u Srbiji, drago nam je što po drugi put imamo pobednike i Regionalnog app izazova. Telekom Srbija ovim konkursom nastoji da pruži podršku obrazovanju, razvoju timskog duha i preduzetništva kod mladih, uz uverenje da su oni pravi pokretači, nosioci pozitivnih promena u društvu“, izjavila je Miroslava Tešin Popović, menadžer za korporativnu društvenu odgovornost Telekoma Srbija i podsetila da je mts app konkurs jedan od vodećih projekata u okviru programa „Pokrećemo pokretače“ koji kompanija realizuje sa ciljem osnaživanja institucija i pojedinaca da u svom okruženju pokreću promene i motivišu druge da krenu tim putem.

Ove godine održan je osmi po redu mts app konkurs u organizaciji kompanije Telekom Srbija, dok su po drugi put konkurs prema istim pravilima organizovale kompanije m:tel Crna Gora i m:tel Bosna i Hercegovina. Pobednici nacionalnih takmičenja našli su se krajem februara u Podgorici, u finalu drugog Regionalnog app izazova, kada su izabrani pobednici - timovi čije su se aplikacije izdvojile po svojoj funkcionalnosti, ideji i mogućnostima primene u svakodnevnom životu.
Pobednička aplikacija tima iz Srbije postavljena je na Google Play: https://play.google.com/store/apps/developer?id=mts&hl=en

Proglašeni pobednici drugog „Regionalnog app izazova“

Beograd, 20. februar 2019. - Kompanije Telekom Srbija, m:tel Crna Gora i m:tel BiH organizovale su u Podgorici finale konkursa za izradu aplikacija za mobilne uređaje - „Regionalni app izazov“, namenjenog talentovanim srednjoškolcima. Među mnogobrojnim kvalitetnim aplikacijama kao najbolje izdvojile su se aplikacije “Collector“ tima iz Gimnazije „Bolyai“ iz Sente, „Zvučna radionica“ tima iz Gimnazije Banja Luka i aplikacija „Đee Bus“ tima iz srednje Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, koje kao glavnu nagradu dobijaju put u Berlin na jednu od vodećih međunarodnih IoT konferencija. Specijalna nagrada za inovativnost „Snaga inovacije - Igor Osmokrović“, u vidu smart telefona poslednje generacije, dodeljena je timu iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, za aplikaciju „virSpeak“.

Generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk istakao je da je pred regionom blistava budućnost zahvaljujući velikom potencijalu ovih mladih ljudi. „Telekom Srbija stabilno korača putem inovacija i ide u korak sa razvojem tehnologija i izuzetno nas raduje što je istovremeno sa tim stasala još jedna generacija mladih koja će spremno dočekati sve izazove aktuelnog procesa digitalizacije. Telekom Srbija nastoji da motiviše mlade ljude da budu kreativni, a pre svega proaktivni, kako bi svoje ideje doveli do realizacije. Kompanija je zato pokrenula program „Pokrećemo pokretače“ u okviru koga se sprovode projekti koji podstiču razvoj preduzetničkog duha kod mladih, a mts app konkurs i Regionalni app izazov su projekti koji vode mlade ka tom cilju“, rekao je Ćulibrk.

Prilikom uručenja nagrade, izvršni direktor m:tel CG Vladimir Lučić izrazio je zadovoljstvo kvalitetom ideja i njihovom primenljivošću u savremenom načinu komunikacija, kada je svakodnevni život nezamisliv bez pametnih telefona koji ga olakšavaju. „U ime kompanije m:tel želim da istaknem da smo izuzetno ponosni na sve učesnike takmičenja, kreativne mlade ljude koji su pokazali zavidan nivo znanja, sjajan timski i preduzetnički duh i volju da vredno rade na procesu kreiranja aplikacija koje olakšavaju komunikaciju u savremenom svetu“, rekao je Lučić i podsetio da Digitalna fabrika u Podgorici od 2017. godine kreira idealan ambijent za podsticanje inovativnog duha, produkciju ideja i njihovu realizaciju kroz izradu start up-ova. „Menjamo pogled na stvarnost jer digitalizacija je zapravo način razmišljanja, a do toga se dolazi postepeno. Ovi sjajni mladi ljudi, naši takmičari iz sve tri države – upravo su napravili značajan prvi korak ulaska u svet aplikacija, u digitalni svet. Ovo je samo početak za njih, jer verujemo da ćemo svi zajedno biti svedoci njihovih novih informatičkih postignuća“, zaključio je Lučić.

Članovi pobedničkog tima iz Sente izjavili su da im je učešće na mts app konkursu i Regionalnom app izazovu bilo izuzetno dragoceno iskustvo. „Ovo je treća godina kako učestvujemo na takmičenju i presrećni smo jer smo sada osvojili glavnu nagradu. Verujemo da ćemo u Berlinu videti puno novih stvari i zanimljivosti i proširiti naša znanja iz oblasti IoT tehnologija“, izjavili su gimnazijalci iz Sente.
Regionalni konkurs za izradu mobilnih aplikacija, prerasta u tradiciju Telekom Srbija grupe, koji kreativnim mladim ljudima, pobednicima nacionalnih finala, pored šanse da osvoje vredne nagrade, pruža priliku da se takmiče sa svojim vršnjacima iz regiona i razmene iskustva i znanja.

Osmi mts app konkurs

Proglašeni pobednici osmog mts app konkursa

Beograd, 24. januar 2019. - Telekom Srbija dodelio je nagrade, vredne mobilne telefone, timovima srednjoškolaca koji su izradili najbolje aplikacije za mobilne uređaje u okviru 8. mts app konkursa. Prezentacija aplikacija održana je u beogradskom Startit centru, a kao najbolje prema oceni žirija izdvojile su se Cipher, tima „Hemičar i robotičar“ iz Matematičke gimnazije iz Beograda, Collector koju je napravio „kollTeam“ iz gimnazije „Bolyai“ iz Sente, zatim aplikacija H-Work tima „MAP“ iz gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša, i aplikacije virSpeak i Flux timova „SouthSerbia Džiberi“ i „Baltazar“ iz gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša.

„Izuzetno smo ponosni na đake koji su i ove godine uložili veliki trud da uz svoje školske obaveze izrade kvalitetne i vredne aplikacije. I ovoga puta pokazalo se da imamo generaciju spremnu da ozbiljno odgovori na zahteve konkursa, pokazujući pri tom veliku kreativnost i maštovitost u stvaranju aplikacija koje imaju praktičnu primenu i predstavljaju gotov proizvod. Na ovaj način podstičemo novu generaciju Telekomovih pokretača“, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija i dodala da je mts app konkurs jedan od vodećih projekata u okviru kampanje „Pokrećemo pokretače“ kojim Telekom Srbija nastoji da osnaži institucije i pojedince da u svom okruženju iniciraju pozitivne promene i motivišu druge da krenu tim putem.

Telekom Srbija od 2011. sa uspehom organizuje mts app konkurs namenjen učenicima gimnazija koje rade prema programu za talente na polju matematike, informatike i računarstva. Broj učesnika i kvalitetnih aplikacija povećava se svake godine, tako da je ovog puta 28 timova iz gimnazija u Senti, Novom Sadu, Beogradu i Nišu predstavilo 29 aplikacija.
Pored kriterijuma kao što su originalnost ideje, kompleksnost rešenja, inovativnost i funkcionalnost, žiri je u obzir uzeo i društveno odgovornu namenu aplikacija, kao i njihov doprinos unapređenju upotrebe mobilnih telefona i uređaja. Pet timova iz Srbije koji su izradili najbolje aplikacije naći će se u konkurenciji sa pobedničkim timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore u okviru „Regionalnog app izazova“ koji se ove godine održava u Podgorici. Pobednike „Regionalnog app izazova“ očekuje poseta jednoj od vodećih IoT konferencija u Berlinu, a biće dodeljena i specijalna nagrada za inovativnost.

Sa idejom mts app konkursa do sada je upoznato 2000 učenika, a 135 timova prezentovalo je 141 aplikaciju. Konkurs je uvršten u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe, a podržava ga i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Opisi pobedničkih aplikacija:

Cipher – tim „Hemičar i robotičar“, Matematička gimnazija, Beograd
„Cipher“ je aplikacija koja omogućava brzo i intuitivno šifrovanje podataka ključem.

Collector - tim „kollTeam“, gimnazija „Bolyai“, Senta
„Collector“ aplikacija namenjena je daljinskoj kontroli solarnog kolektora napravljenog sa ciljem smanjenja potrošnje električne energije i zaštite životne sredine. Pomoću aplikacije se mogu kontrolisati parametri kolektora i pratiti informacije poput temperature i količine sunčeve svetlosti, dok se njen pun potencijal daljim razvijanjem može iskoristiti za kontrolisanje kućnih uređaja, poput centralnog grejanja i sistema za hlađenje.

Flux – tim „Baltazar“, gimnazija „Svetozar Marković“, Niš
Flux je aplikacija koja služi za olakšano korišćenje telefona u svakodnevnici, kao i organizaciju dnevnih obaveza. Fluks aplikacija konstanto komunicira sa bazom podataka i time prilagođava informacije potrebama korisnika.

H-Work – tim MAP, gimnazija „Bora Stanković“, Niš
Aplikacija H-Work brzo i lako omogućava majstorima da pronađu poslove za koje su specijazivovani ili učenicima srednjih stručnih škola da pronađu praksu. Sa druge strane, aplikacija H-Work istovremeno pomaže građanima da brzo i lako pronađu majstore za određene popravke.

virSpeak – SouthSerbia Džiberi, gimnazija „Svetozar Marković“, Niš
Aplikacija virSpeak napravljena je sa ciljem da se unapredi mogućnost komunikacije korisnika mobilnih uređaja sa Android operativnim sistemom. Aplikacija omogućava verbalnu i gestikularnu kominikaciju preko simuliranog trodimenzionalnog okruženja, deljenje fajlova i kratkih poruka, kao i prenos animacija i ostalih sadržaja.

mts app konkurs ponovo okuplja srednjoškolce

Beograd, 01. oktobar 2018 – Kompanija Telekom Srbija raspisala je novi ciklus mts app konkursa namenjen talentovanim učenicima srednjih škola sa specijalizovanim odeljenjima za matematiku, informatiku i računarstvo. Konkurs za izradu aplikacija za mobilne uređaje u Android™-u i iOS-u Telekom Srbija organizuje po osmi put i time još jednom potvrđuje svoju usmerenost ka ulaganju u mlade talente i njihovo usavršavanje na polju savremenih tehnoloških i komunikacionih rešenja. Predstojeći mts app konkurs okupiće najveći broj učenika do sada, budući da u njemu učestvuje čak 37 škola iz čitave Srbije.

Kao i prethodni i ovaj konkurs će imati regionalni karakter, jer će u organizaciji m:tel Banja Luka i m:tel Podgorica, prema istim pravilima, biti realizovan i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Timovi učenika takmičiće se prvo u državnom finalu, sa vršnjacima iz svoje zemlje, a ukoliko njihova aplikacija bude među pet najboljih, stiču pravo da se nađu u konkurenciji „Regionalnog app izazova“ i takmiče se sa učeničkim timovima iz susedstva. Glavnu nagradu na „Regionalnom app izazovu“ predstavljaće poseta konferenciji IDTechEx Show u Berlinu, u aprilu sledeće godine, a biće dodeljena i specijalna nagrada za inovativnost.

Na oba nivoa takmičenja – državnom i regionalnom finalu, vrednuje se ideja, kompleksnost rešenja, realizacija, inovativnost, a posebno društveno korisna namena aplikacija, doprinos razvoju telekomunikacionih usluga, kao i doprinos unapređenju upotrebe mobilnih telefona i uređaja.

Telekom Srbija ovim konkursom nastoji da podstakne kreativnost, timski i preduzetnički duh među talentovanim srednjoškolcima, pružajući im mogućnost da unaprede i primene svoje znanje u procesu izrade aplikacija.

Kao projekat koji podstiče mlade da kroz izradu aplikacija realizuju jedan svoj projekat, razviju preduzetničke veštine i na taj način postanu pokretači, mts app konkurs jedan je od vodećih u okviru kampanje „Pokrećemo pokretače“ kojom Telekom Srbija ističe pokretače pozitivnih promena u svom okruženju.

Škole koje učestvuju u mts app konkursu

U osmom mts app konkursu učestvuju timovi Matematičke gimnazije iz Beograda, Gimnazije "Dušan Vasiljev" iz Kikinde, Gimnazije „Bolyai“ iz Sente, Zrenjaninske gimnazije, Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Subotice, Gimnazije „Veljko Petrović“ iz Sombora, Mitrovačke gimnazije iz Sremske Mitrovice, Gimnazije Mladenovac, Gimnazije „Patrijarh Pavle“ iz Beograda, Gimnazije „Sveti Sava“ iz Beograda, Zemunske gimnazije, Šeste beogradske gimnazije, Gimnazije „Miloš Savković“ iz Aranđelovca, Prve kragujevačke gimnazije, Druge kragujevačke gimnazije, Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Jagodine, Gimnazije Paraćin, Gimnazije Smederevo, Gimnazije „Sveti Sava“ iz Požege, Prijepoljske gimnazije, Užičke gimnazije, Gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Loznice, Šabačke gimnazije, Gimnazije Kruševac, Gimnazije Ivanjica, Gimnazije Kraljevo, Gimnazije Novi Pazar, Gimnazije Zaječar, Gimnazije Leskovac, Gimnazije „Bora Stanković“ iz Vranja, Gimnazije Pirot, Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, Gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša, Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, Valjevske gimnazije, Prve beogradske gimnazije i Računarske gimnazije iz Beograda.

Uslove mts app konkursa možete pronaći ovde.

Pobedničke aplikacije

 • „Cipher“ – tim „Hemičar i robotičar“, Matematička gimnazija, Beograd
 • Collector“ - „kollTeam“, gimnazija „Bolyai“, Senta
 • „Flux“ – tim „Baltazar“, gimnazija „Svetozar Marković“, Niš
 • „virSpeak“ – tim „SouthSerbia Džiberi“, gimnazija „Svetozar Marković“, Niš
 • „H-Work“ – tim „MAP“, gimnazija „Bora Stanković“, Niš
 • „Solve&Share“ - tim „LeVeL“, gimnazija „Bora Stanković“, Niš
 • „Eduno“ - tim „Prvaci“, gimnazija „Bora Stanković“, Niš
 • „ConTags“- tim „TagYa“, gimnazija „Bolyai“, Senta
 • „Stories“ - učenik Luka Jovičić, Matematička gimnazija, Beograd
 • „Gde je problem?“ - tim “Šabaton”, Šabačka gimnazija
 • „WalkieTalkie“ - tim „Nevermore“, Računarska gimnazija, Beograd
 • „MiCross“ - tim „2school4cool“, gimnazija „Svetozar Marković“, Niš
 • „EcoEarth“ - tim „Filsoft&VukIT“, Matematička gimnazija, Beograd
 • „Starena“ - tim „Firepig“, Matematička gimnazija, Beograd
 • „Gone Horribly Wrong“ - tim „Game Generator“, Matematička gimnazija, Beograd
 • „WizzWars“- tim „Abstract Algorithm“, Matematička gimnazija, Beograd

Forum

Pobednici drugog Regionalnog app izazova u poseti Berlinu

Proglašeni pobednici drugog „Regionalnog app izazova“

Proglašeni pobednici osmog mts app konkursa

Prvi deo prezentacije mts app konkursa

Drugi deo prezentacije mts app konkursa