Završen ovogodišnji ciklus projekta „UdruŽene“

Posetom udruženjima žena „Vidovdan“ iz Crepaje i „Etno kutak“ iz Kačareva završen je ovogodišnji ciklus projekta „UdruŽene“ kojim kompanija Telekom Srbija podržava žensko preduzetništvo i osnažuje žene kako bi aktivno učestvovale u razvoju lokalnih zajednica. Projekat se realizuje u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost Vlade AP Vojvodina.

Članice udruženja iz Crepaje i Kačareva predstavile su svoje preduzetničke, humanitarne, kao i aktivnosti kojima doprinose očuvanju tradicije i bogate kulturne baštine.

Direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija Marija Bošković istakla je da je kompanija svakom od udruženja donirala po 200.000 dinara za unapređenje rada.  „Drago mi je što smo  pored finansijske podrške, uspeli da za ovu temu zainteresujemo i medije, kako bi se dodatno promovisale aktivnosti svih udruženja. Žene su stub porodice, ali isto tako i važan faktor za razvoj lokalne zajednice, jer svojim radom dodatno doprinose prepoznatljivosti svojih mesta.“ Ona je podsetila da se Telekom Srbija zalaže za rodno ravnopravan tretman žena u svim aspektima poslovnog i životnog okruženja. „Telekom Srbija je prepoznat i po dodatnoj podršci ženama u cilju promovisanja ženskog preduzetništva, i to pre svega tehnološkog preduzetništva, jer ono predstavlja budućnost naše delatnosti. Međutim, da bismo do toga došli, nikako ne smemo da zaboravimo i zapostavimo ni svoju tradiciju i korene i žene koje se bave tradicionalnim zanimanjima, jer i one svojim istrajnim radom grade našu budućnost“, izjavila je Marija Bošković.

Budući da je najveći broj udruženja žena organizovan upravo na teritoriji Vojvodine, tokom projekta  predstavljena je saradnja sa dvadeset udruženja žena iz tog dela Srbije, kojima podrška Telekoma Srbija pomaže u misiji očuvanja, negovanja i promovisanja tradicije, starih zanata i humanitarnog rada.

Savet za rodnu ravnopravnost jasnog je opredeljenja o potrebi poboljšanja položaja žena, kao i unapređivanja lokalnih zajednica uopšte, te je saradnja sa kompanijom Telekom Srbija ključna u cilju postizanja preduslova za kreiranje i sprovođenje aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje položaja žena, posebno žena na selu. Ovakav primer društveno odgovornog poslovanja koje sprovodi Telekom Srbija pokazuje da svi zajedno moramo voditi računa i o odnosu prema društvenoj zajednici, njenim potrebama, bezbednosti, kvalitetu života i socijalnom stanju“, istakla je Mia Strajin, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost polova Vlade AP Vojvodina.

Podrška Telekoma Srbija veoma je značajna za rad udruženja žena i unapređuje odvijanje redovnih aktivnosti. „Zahvaljujući donaciji kompanije Telekom Srbija nabavili smo opremu koja će nam pomoći da povećamo proizvodnju čuvenih crepajskih rezanaca po kojima smo poznati i koje želimo da pretvorimo u svojevrstan brend“, rekla je Jovanka Jovanov, predsednica udruženja „Vidovdan“ iz Crepaje.

Zora Čubrić, predsednica udruženja „Etno kutak“ naglasila je da je njihov osnovni cilj promovisanje kulture, tradicije i turizma Kačareva, ali i Južnog Banata. „Bavimo se i humanitarnim radom, ali i osnaživanjem žena putem različitih radionica i edukacija kako bi mogle da započnu samostalni biznis. Sredstva koja smo dobili od kompanije Telekom Srbija omogućiće nam da kupimo materijal i organizujemo obuku za rad na razboju“, rekla je predsednica udruženja u Kačarevu.

Pored udruženja iz Crepaje i Kačareva,  u okviru projekta „UdruŽene“ Telekom Srbija  podržao je i udruženja žena iz Šida, Čerevića, Karavukova, Bača, Tovariševa, Radičevića, Srbobrana, Sivca, Kraljevaca, Jaska, Futoga, Maradika, Izbišta, Vladimirovca, Jarkovca, Kanjiže, Sente i Banatskog Velikog Sela.