Uslovi učešća - mts startup ubrzanje

Telekom Srbija organizuje program za polaznike Startit rasta pod nazivom mts startap ubrzanje, koji se sastoji od novčanog podsticaja za timove tehnoloških preduzetnika, mentorske podrške i usluga za poslovne korisnike. Ovakvu podršku dobiće najviše tri tima koja uvere stručni žiri da mogu da razviju održiv tehnološki proizvod.

 1. mts startap ubrzanje namenjeno je preduzetničkim timovima koji su pohađali Startit rast u generaciji 2019/20, i tom prilikom stekli neophodne veštine da razviju započeti tehnološki biznis.
 1. Najviše tri tima podeliće iznos do 20.000 evra, na osnovu odluke stručnog žirija.
 1. Pored novčanog iznosa, timovima su obezbeđene:

 • mts biznis usluge - Internet za poslovne korisnike preko optike (1000 Mbps) i Cloud server po želji, besplatno na godinu dana;
 • podrška za izlazak na regionalna tržišta na kojima posluje Telekom Srbija grupa – na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore;
 • pravno i finansijsko savetovanje, kao i druge vrste savetovanja za koje timovi nisu obezbedili odgovarajuću ekspertizu;
 • dalja mentorska podrška za razvijanje proizvoda u narednih godinu dana.

 1. Telekom Srbija od timova koji dobiju podsticaj ne uzima udeo u njihovom preduzeću. Kompanija se prvenstveno rukovodi razvojem tehnološkog preduzetništva i startap ekosistema u Srbiji.
 1. Nema ograničenja da proizvod ili servis mora da bude iz određene industrije. Pozdravićemo svako inovativno rešenje koje počiva na tehnološkom preduzetništvu.
 1. Žiri čini 5 članova i sastavljen je od tehnoloških preduzetnika sa višegodišnjim iskustvom, kao i predstavnika kompanije Telekom Srbija.
 1. Žiri će odabrati timove koji imaju najviše izgleda da razviju svoje poslovno rešenje i obratiće pažnju na sledeće:

 • postignuti napredak koji tim ostvari tokom Startit rast i utisak koji ostavi tokom prezentacije;
 • sastav tima, njihove pojedinačne sposobnosti da doprinesu razvijanju poslovne ideje;
 • inovativnost i jedinstvenost proizvoda;
 • postavljene ciljeve i procenu dinamike pribavljanja korisnika i rasta prihoda;
 • poznavanje tržišta i umeće segmentiranja korisnika;
 • tim sa samo jednim članom ima znatno manje izglede, ali će žiri u izuzetnim slučajevima zanemariti ovo ograničenje;

 1. Timovi se žiriju predstavljaju u formatu 3 minuta za prezentaciju i 3 minuta za pitanja.
 1. Žiri će odluku doneti na Demo Day predstavljanju timova ili, u posebnim slučajevima, najkasnije u roku od nedelju dana.

Šta timovi još treba da znaju

 1. Timovi treba da osnuju preduzeće (d.o.o.) u Srbiji u roku od 45 dana od proglašenja kako bi im bio uplaćen novčani iznos nagrade. Ako već imaju registrovano preduzeće u Srbiji, potrebno je da dostave uverenje da ono nije u blokadi i Potvrdu poreske uprave da je za tekuću godinu izmirilo dospele poreze i druge javne dažbine. Telekom Srbija neće uplaćivati novac kompanijama registrovanim u inostranstvu. Članovi tima moraju da budu 100% vlasnici novoosnovanog preduzeća.
 1. Dve nedelje nakon proglašenja nagrađenih timova, počinju da teku obaveze koje su preuzeli Telekom Srbija ili Udruženje Startit.
 1. Preduzeće će jednom u 6 meseci izveštavati Telekom Srbija i Udruženje Startit o napretku i poslovnim rezultatima u prve dve godine od dobijanja nagrade.
 1. Preduzeće može da troši sredstva prema svojim potrebama, uz uslov da o tome dostavi izveštaj.
 1. Preduzeće mora da zadrži svoje sedište u Srbiji u periodu od 18 meseci, bez obzira da li ima razvojne centre van zemlje. Ako izmesti sedište van Srbije, dužno je da Telekomu Srbija vrati novčani deo nagrade kako bi taj iznos bio uključen u novčani fond narednog ciklusa mts startap ubrzanja.
 1. Svi timovi koji učestvuju u Startit rastu i mts startap ubrzanju daju saglasnost da njihove fotografije, video ili srodni materijali, njihovi lični podaci, kao i prikaz njihovog proizvoda u tim formatima bude korišćen u promotivne svrhe programa u medijima ili za potrebe izveštaja, brošura i sličnog promotivnog materijala;
 1. Svaki tim garantuje za originalnost svog proizvoda i preuzima obavezu da ga zaštiti patentom ako je to neophodno. U suprotnom, Telekom Srbija ili Udruženje Startit neće se smatrati odgovornim za bilo kakve pravne posledice.

Svi datumi važni za održavanje Startit rasta i za program mts startap ubrzanje biće postavljeni na stranicu startit.rs ili mts.rs

Pitajte nas sve što vas zanima u vezi sa mts startap ubrzanjem.