Pametna klupa za Dom učenika „Milutin Milanković“

Kompanija Telekom Srbija donirala je „Strawberry pametnu klupu“ Domu učenika srednjih škola „Milutin Milanković“ u Beogradu povodom obeležavanja značajnog jubileja za ovu ustanovu – 60 godina od njenog osnivanja. „Pametna klupa“ je postavljena u parku u okviru Doma, pa će njene pogodnosti, pored učenika koji u njemu borave, moći da koriste i učenici i studenti druge dve obrazovne institucije koje se nalaze u istom krugu: Srednje tehničke PTT škole, sa kojom Telekom Srbija ima dugogodišnju saradnju u oblasti učeničkih praksi, a od prošle školske godine i saradnju u dualnom modelu obrazovanja, i Visoke škole za informacione tehnologije.
Park prirode predstavlja ne samo mesto za relaksaciju već i mesto za učenje u uređenom prostoru, zelenilu i tišini. Zato je izabran kao pogodan za postavljanje „Pametne klupe“ koja će učenicima i studentima omogućiti pristup besplatnom mts bežičnom internetu, solarnom punjaču za mobilne uređaje, ali i pružiti informacije o vlažnosti vazduha, temperaturi, vazdušnom pritisku, nivou buke i ugljen-dioksida koje mogu da pomognu u organizaciji nastave u oblastima zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije.
Dom učenika srednjih škola „Milutin Milanković“ je obrazovna institucija od posebnog društvenog interesa, a postavljanje „Pametne klupe“ doprineće i inicijativi ove ustanove da se park ispred Doma pretvori u „Naučni park – Milutin Milanković“ u kome bi učenici pored prethodno navedenih praktičnih koristi, imali mogućnost da prisustvuju i svrsishodnim edukativnim radionicama, tribinama i seminarima koji se često održavaju u toj ustanovi.
Pametna klupa je inovativno tehnološko rešenje stručnjaka iz kompanije „Strawberry energy“ sa kojima Telekom Srbija već celu deceniju ostvaruje partnersku saradnju. U okviru svog programa „Pokrećemo pokretače“ Telekom Srbija je tokom protekle dve godine „Pametne klupe“ poklonio Gradu Novom Sadu i Centru za usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu. Program „Pokrećemo pokretače“ usmeren je ka osnaživanju i motivisanju mladih ljudi da u svom okruženju pokreću inovativne i pozitivne promene, a upravo su osnivači kompanije „Strawberry energy“ bili pravi pokretači novina kada su kao perspektivni startap, koristeći savremene tehnologije, počeli da razvijaju pametna rešenja za urbane sredine koja su danas prisutna u celom svetu.