Značajan podsticaj za tehnološke preduzetnike

Tehnološki preduzetnici okupljeni u timovima „Tenderly“ i „Shtreber“, koji razvijaju proizvode u oblastima blockchain-a odnosno obrazovanja, dobili su u okviru trećeg ciklusa programa mts startap ubrzanje novčani podsticaj u ukupnom iznosu od 20.000 evra za dalji razvoj svojih digitalnih proizvoda. Prema oceni petočlanog žirija, ovi timovi su pokazali najviše spremnosti da u narednom periodu uspešno izgrade svoje poslovno rešenje i plasiraju ga na tržište.

mts svoj program podrške startapovima sprovodi u saradnji sa Startap akademijom, najprestižnijim edukativnim programom u oblasti tehnološkog preduzetništva u regionu. Pored novčanog podsticaja koji Telekom Srbije već treću godinu za redom dodeljuje najboljim polaznicima Startap akademije, kompanija timovima obezbeđuje i dodatno mentorsko savetovanje, besplatne servise i podršku prilikom izlaska na tržišta regiona na kojima je prisutna.

Tim „Tenderly“ razvija platformu koja služi za praćenje pametnih ugovora na blokčejnu, dok je tim „Shtreber“ napravio platformu za učenje školskog gradiva za osnovce koja ubrzava proces učenja putem interaktivne igre.

„Tehnološko preduzetništvo već izvesno vreme na globalnom nivou uspostavlja dinamiku i pravac društvenog i ekonomskog napretka. Iskustvo stečeno saradnjom sa akterima startap ekosistema, ukazalo nam je na neophodnost da se preduzetnicima sa inovativnom poslovnom idejom na samom početku pruži podrška šire zajednice, kako bi se povećale šanse za njihov uspeh. Telekom Srbija nastoji da na ovaj način utiče na jačanje njihovih izgleda da u kratkom roku razviju svoj proizvod koji će biti konkurentan najpre na regionalnom, potom i na svetskom tržištu. Svaka tako stvorena dodatna vrednost, pozitivno utiče i na podizanje vrednosti same zajednice“, izjavila je Mila Milenković, šef Službe za digitalne inovacije i aplikacije Telekoma Srbija.

mts startap ubrzanje je program namenjen tehnološkim preduzetnicima u ranoj fazi razvoja njihove poslovne ideje. Program je deo šire inicijative pod nazivom „Pokrećemo pokretače“, kojom kompanija nastoji da osnaži pojedince i organizacije da u svom okruženju pokreću pozitivne promene motivišući i druge da to čine.

Doprinos organizacije Startit i Startap akademije razvoju zajednice tehnoloških preduzetnika u Srbiji, prepoznala je 2018. godine i američka kompanija Google ostvarivanjem partnerske saradnje kroz svoj Google Developers Launchpad program.